E-urile din alimente pot declanșa cancerul!

Mulţi aditivi alimentari (conservanţi, emulgatori, coloranţi) utilizaţi în pregătirea mezelurilor, semi-preparatelor și alimentelor ambalate, sunt cancerigeni. Magazinele sunt pline de tot felul de „delicii” artificiale care, de fapt, fac numai rău celor ce le consumă. Aceste produse conțin tot felul de substanțe sintetice, care au un cost de producție mult mai mic decât cele naturale, iar, mai devreme sau mai târziu, îmbolnăvesc organismul. Printre aceste substanțe se numără celebrele E-uri.

De aceea, este important să ne informăm și să citim cu atenție etichetele produselor.

E-urile-din-alimente-si-cancerul

Iată lista E-urilor cu cel mai mare potențial cancerigen:

E330 (acidul citric) – regulator de aciditate – alimente pe bază de fructe, legume, lapte, grăsimi. Interzis în dieta copiilor.

E 621 (glutamatul monosodic) – potențiator de aromă – poate fi găsit în orice aliment, în băuturi alcoolice și nealcoolice. Interzis în dieta copiilor.

E210 (acid benzoic); E211 (benzoat de sodiu) – conservanți – băuturi nealcoolice, sosuri emulsionate, deserturi. Interzis în Europa de Vest. Interzis în dieta copiilor.

E142 (verde acid brillant) – colorant, băuturi alcoolice, răcoritoare, deserturi, dulciuri. Este interzis în Europa de Vest. Interzis în dieta copiilor.

E213 (benzoat de calciu) – conservant – băuturi nealcoolice, sosuri emulsionate, deserturi. Este interzis în Europa de Vest. Interzis în dieta copiilor.

E214 (P – hidroxibenzoat de etil) – produsele de cofetărie și snacksuri. Este interzis în Europa de Vest. Interzis în dieta copiilor.

E215 (sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil) – conservant – produse de cofetărie și snacksuri. Este interzis în Europa de Vest. Interzis în dieta copiilor.

E239 (hexametilentetramină) – conservant – brânzeturi. Este interzis în Europa de Vest. Interzis în dieta copiilor.

E110 (galben portocaliu) – colorant – băuturi alcoolice, dulciuri, produse de origine animală.

E124 (roșu ponceau) – colorant – băuturi alcoolice, dulciuri, produse de origine animală.

E102 (tartrazina) – colorant galben – băuturi alcoolice, cereale, dulciuri.

E1200 (polidextroza) – agent de îngroșare – produse de cofetărie, patiserie, lactate, băuturi diverse.

E1202 (polivinilpolipirolidona) – stabilizator – băuturi limpezi, suplimente alimentare.

E1201 (polivinilpirolidona) – emulgator – glazura fructelor, bomboane, drajeuri.

E131 – colorant sintetic albastru închis. Este interzis în alimentația copiilor.

E217 (sarea de sodiu a lui E216 – p –hidroxibenzoat de propil) – conservant – unele produse alimentare și cosmetice.

E120 (carmin acid carminic) – colorant obținut din gândaci exotici – mezeluri. Este interzis în alimentația copiilor.

E127 (eritrozină) – colorant – cireșe confiate sau în sirop, compot, gem.

E128 (roșu 2G) – colorant – mezeluri, cârnați, hamburgeri.

E129 (roșu Allura) – colorant – băuturi alcoolice și răcoritoare, conserve din fructe, sbacksuri, condimente, sosuri.

E154 (brun FK) – colorant – pește afumat (scrumbii).

E155 (brun HT) – colorant – băuturi alcoolice și non-alcoolice, conserve legume și fructe, deserturi grase, brânză topită, snacksuri, sosuri, condimente, muștar.

E160a (beta-caroten) – colorant – toate grupele de alimente.

E160D (lycopen); E160C (capsaicină) – coloranți/aromatizanți – sucuri, arome, deserturi, ceaiuri.

E160 (etil ester) – colorant – produse alimentare procesate.

E160e (beta-apo-carotenal) – colorant – în produse alimentare procesate.

E160b (annatto, bixina, norbixina) – colorant – brânzeturi maturate, margarină.

E230 (difenil, bifenil) – emulgator – produse de panificație, sosuri, deserturi, produse de cofetărie, emulsii grase, supe instant, produse dietetice).

E249 (nitrit de potasiu) – conservant – produse de origine animală.

E250 (nitrit de sodiu) – conservant – produse de origine animală conservate prin sterilizare.

E251 (nitrat de sodiu) – conservant – produse din carne nepreparate termic.

E252 (nitrat de potasiu) – conservant – produse din carne conservate, brânze turi, produse lactate.

E320 (Butilhidroxianisol BHA) – antioxidant – amestecuri de patiserie, snacksuri, supe instant.

E407(caragenan) – emulgator – dulciuri, creme, margarină.

E422(glicerină) – alcool natural, umectant – produse de cofetărie și patiserie.

E432 (monolaurat de poliooxietilena sorbitan); E433 (monooleat de poliooxietilena sorbitan); E434 (monopalmitat de poliooxietilena sorbitan); E435 (monostearat de poliooxietilena sorbitan); E436 (tristearat de polioxietilena sorbitan)– emulgatori – produse fine de panificație, sosuri, deserturi, emulsii grase.

E951 (aspartam); E952 (ciclamat); E954 (zaharină) – îndulcitori – produse dietetice, de panificație, gem, dulceață, conserve, paste tartinabile, gumă de mestecat.

E999 (sxtract de Quillaia) – agent de spumare – în băuturi energizante.

E950 (acesulfam de potasiu) – îndulcitor – bere fără alcool, sosuri, conserve.

E517 (sulfat de amoniu) – stabilizator – produse de panificatie si patiserie.

E242 (dicarbonat de dimetil) – conservant – baurui racoritoare, ceiuri, unele vinuri, cafea.

E310 (galat de propil); E311 (galat de oxil); E312 (galat de dodecil) – antioxidanți – produse de patiserie, snacks-uri, supe și ciorbe instant, sosuri, fructe procesate, cereale, cartofi, deshidratati, condimente și mirodenii, lapre praf.

E284 (acid boric); E285 (tertaborat de sodiu) – regulatori de aciditate – caviar.

E1520 (propilen glicol) – stabilizator- esnte pentru prăjituri.

E515 (negru brillant) – colorant – produse de origine animală, produse cofetărie, paste din fructe, gemuri, sosuri.

E220 (dioxid de sulf); E221 ( sulfit de sodiu); E222 (sulfit acid de sodiu); E223 (metabisulfit de sodiu); E224 (metabilsulfit de potasiu); E226 (sulfit de calciu); E227 (bisulfit de calciu); E228 (bisulfit de potasiu) – conservanți – toate produsele de origine vegetală, unele vinuri, unele produse făinoase.

E218 (para-hidroxibenzoat de metil); E219 (sarea de soiu a para-hidroxibezoatului de metil) – conservanți – produse de panificație.

Lasă un comentariu...

*