Cum te poate ajuta sistemul imunitar să scapi de cancer?

Noțiunea că sistemul imunitar ne poate ajuta în luptă cu cancerul nu este tocmai nouă pentru comunitatea medicală. Pacienților care urmează chimioterapie sau tratamente cu radiații le este întotdeauna recomandat să își fortifice sistemul nervos, puternic afectat de cele două proceduri. Însă ideea că proprii noștri anticorpi pot ataca, și de multe ori distruge celule canceroase a ajuns să fie acceptată unanim abia în ultimele decenii.

Sistemul-imunitar

Sistemul nostru imunitar acționează în două moduri pentru a suprima celulele canceroase: poate stopa creșterea unei tumori, aducând-o practic într-o stare de hibernare prin bombardarea ei cu celule albe, și, mai important, poate trimite anti-corpi să distrugă orice creștere canceroasă, identificată de organism ca și infecție. Se presupune că celule canceroase izolate sunt în mod curent atacate de celule T, principala metodă de apărare a organismului nostru împotriva entităților străine.

Apariția cancerului are loc atunci când celulele T sunt “depășite” de creșterea masivă a numărului de celule canceroase (influențată de prezența cancerigenilor din mediu) pe care ajung să le identifice ca parte funcțională a organismului, drept urmare să le ignore. În anumite cazuri, sistemul imunitar se poate mobiliza pentru a face față noii amenințări, ceea ce explică în mare măsură fenomenul de remisie spontană. Însă după cum știm cu toții, acest lucru nu se întâmplă de la sine decât foarte rar.

Metode care să declanșeze mecanismului natural de suprimare a cancerului există încă de la sfârșitul anilor ’90. Prima dintre acestea îi aparține Dr. James Allison de la Universitatea din Berkley. Oarecum paradoxal, aceasta presupune inhibarea unei părți a sistemului imunitar, responsabilă pentru limitarea numărului de celule T produse în organism.

Una dintre cele mai promițătoare metode de tratament este dezvoltată în prezent de oamenii de știință de la University of California din San Francisco. Tratamentul constă în administrarea de anticorpi ce au fost observați că atacă celule canceroase. Rolul lor nu este unul exclusiv direct, anume de a elimină cancerul așa cum un antibiotic elimină bacilul tuberculozei (deși fac și asta), ci de a “învăța” sistemul imunitar să identifice tumorile canceroase ca inamic.

Până azi, medicina modernă oferă cinci metode imunoterapeutice de combatere a cancerului. Vă puteți informă cu ușurință despre ele pe internet. Importanța imunoterapiei pentru tratarea cancerului este fără echivoc sumarizată de Jeffrey Bluestone, vice-cancelarul executiv al UCSF:

”În ultimii zece ani am realizat progrese remarcabile, și am reușit să vindecăm cazuri de cancer folosind imunoterapie, ne aflăm la un moment de răscruce în tratarea cancerului și ne așteptăm ca cercetările [noastre] să aibă un mare impact asupra modului în care abordăm cancerul pe viitor ”

Cu toate că imunoterapia este încă departe de a oferi o rată de succes de 100%, încape puțină îndoială că membrii comunității medicale își pun mari speranțe în ea.

Pentru că au un impact substanțial asupra fiecăruia dintre noi, ar trebui să interpretăm succesele înregistrate de imunoterapia oncologică a ultimilor ani într-un cadru mai larg: anume că o validare a principiului după care organismul nostru dispune deja în mare măsură de uneltele necesare pentru a combate orice problemă de sănătate ce ar putea să îl afecteze. Corpul nostru se apropie mai mult de a fi descris ca “unitate auto-suficienta” decât ne-am aștepta. Departe de a ne da un sentiment de invincibilitate, această realizare ar trebui să ne convingă să acordăm mai multă atenție sănătății noastre în viața de zi cu zi. Pentru început, am putea să avem mai mare grijă de sistemul nostru imunitar, și să îl ținem în deplină stare de funcționare ca primă linie de apărare împotriva cancerului.

Lasă un comentariu...

*