Rolul exercițiului fizic în prevenirea cancerului

Indiferent de vârstă și ocupație, ne este întotdeauna indicat să facem mișcare. Exercițiul fizic ne ajută să ne menținem silueta, ne îmbunătățește agilitatea și forța fizică și ajută în prevenirea atacurilor de cord.

Prevenirea-cancerului-prin-miscare

Centrul American pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă adulților “să se angajeze în exerciții fizice de intensitate moderată câte 30 de minute în cel puțin cinci zile din săptămână” sau să “se angajeze la exerciții fizice de intensitate ridicată cel puțin 20 de minute în trei sau mai multe zile din săptămână”.

Mai multe studii au găsit că activitatea fizică poate reduce incidența cancerului de prostată, a cancerului de colon, a cancerului la sân, a cancerului de col uterin (cancer endometrial al uterului) și a cancerului pulmonar.

Legătura dintre exercițiul fizic și cancerul la colon

Cancerul colorectal este una dintre cele mai intens studiate varietăți de cancer în relație cu exercițiul fizic. Mai multe studii au găsit că adulții care se angajează în exerciții fizice intense prezintă un risc de apariție al cancerului la colon cu 30-40% mai mic decât adulții sedentari, indiferent de indicele acestora de masă corporală. Riscul de cancer scade proporțional cu intensitatea și durată activității fizice.

Efectele benefice par să se coreleze în primul rând cu intensitatea activității fizice, persoanele care abordează exerciții solicitante fiind avantajate în fața celor care exersează mai lejer.

Durata ideală a exercițiului este mai greu de estimat, datorită diferențelor dintre formulările studiilor, însă se estimează că pentru o protecție optimă împotriva cancerului la colon este nevoie zilnic de undeva între 30 și 60 de minute de activitate fizică moderată spre intensă.

Legătură dintre exercițiul fizic și cancerul la sân

De asemenea, relația dintre exercițiu și cancerul la sân reprezintă o altă arie intens studiată, acesteia fiindu-i dedicate mai bine de 60 de lucrări de cercetare. Majoritatea acestora indică faptul că femeile active au un risc mai scăzut de apariție a cancerului la sân decât femeile sedentare, însă datele cantitative variază dramatic între studii, care citează valori de la 20 la 80 de procente. Deși majoritatea dovezilor sugerează că exercițiul fizic poate avea efecte benefice atât înainte, cât și după menopauză, cea mai scăzută incidență de cancer la sân a fost înregistrată în cazul femeilor care au practicat exerciții moderate sau intense în timpul adolescenței.

Unele studii sugerează că beneficiile practicării sportului pot varia în funcție de indicele de masă corporală a femeii, unde persoanele de o greutate în limitele normale (sub 25 kg pe metru pătrat) par să se bucure de cele mai mari beneficii.

Reducerea riscului de cancer la sân este proporțională cu durata și intensitatea activității fizice. La fel ca și în cazul cancerului la colon, între 30 și 60 de minute de exerciții solicitante reprezintă optimul zilnic.

Legătura dintre activitatea fizică și cancerul de col uterin

În jur de 20 de studii s-au ocupat de relația dintre activitatea fizică și incidență cancerului de col uterin. Cercetările au găsit că riscul de apariție al cancerului de col uterin este cu 20-40% mai mic în rândul femeilor care practică exerciții fizice, unde valorile pozitive sunt corelate cu intensitatea activității. Vârstă nu pare a fi un factor de variație.

Legătura dintre activitatea fizică și cancerul la plămâni

Relației i-au fost dedicate până acum 21 de studii. Per ansamblu, aceste sugerează o asociere inversă între practicarea sportului și incidența cancerului la plămâni, unde indivizii cei mai activi fizic beneficiază de o reducere a riscului cu până la 20%. O meta-analiză a confirmat că exercițiile fizice intense contribuie la apărarea organismului de cancerul de plămâni, însă nu s-a putut controla pentru efectele fumatului, sau ale bolilor pulmonare în estimarea beneficiului potențial. Relația dintre activitatea fizică și riscul apariției cancerului s-a arătat mai greu de stabilit pentru femei decât pentru bărbați.

Legătura dintre activitatea fizică și cancerul la prostată

În jur de 36 de studii științifice nu au putut stabili o relație la fel de constantă între exercițiul fizic și cancerul la prostată ca în cazul afecțiunilor menționate mai sus.

Per ansamblu, cercetătorii nu au găsit că practicarea sportului ar reduce riscul de apariție al acestei forme de cancer. Deși nu este exclus că bărbații activi să se bucure de un risc redus de cancer la prostată, mecanismele biologice care să reglementeze o asemenea asociere nu sunt încă știute, însă ar putea aibă legătură cu schimbări hormonale, ale echilibrului energetic, ale nivelului de insulină și al antioxidanților, ale imunității etc. Un studiu recent găsește că activitatea fizică intensă poate reduce progresia cancerului la prostată de 65 de ani.

Lasă un comentariu...

*