Cazuri tot mai numeroase de cancer se anunță în viitor

În ciuda eforturilor realizate în ultimii ani în domeniul prevenirii cancerului și a unor pronosticuri îmbucurătoare pentru SUA, se așteaptă ca numărul de cazuri de cancer la nivel global să crească semnificativ în următorii ani.

Cazuri-tot-mai-numeroase-de-cancer

Ultimul raport eliberat de Organizația Mondială a Sănătății estimează o creștere de 57% a numărului de cazuri de cancer pentru următorii 20 de ani, care va afecta cu precădere țările în curs de dezvoltare.

Conform raportului, numărul de cazuri diagnosticate anual va atinge cifra de 22 de milioane până în 2032 iar numărul de decese se așteaptă să crească la 12 milioane, comparativ cu cele 8.2 milioane înregistrate în 2012, pe fondul creșterii și îmbătrânirii populației globale.

Cristopher Wild, directorul Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, atrage atenția asupra nevoii de politici sociale adecvate pentru prevenirea răspândirii cazurilor de cancer:

“Nu putem să rezolvăm problema cancerului bazându-ne doar pe tratamente, trebuie să ne luăm un angajament mai mare în ceea ce privește detecția timpurie și profilaxia.”

Peste 50% dintre cazurile de cancer pot fi cu ușurință prevenite prin schimbări ale stilului de viață, care implică renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, modificări ale dietei și exercițiu fizic, vizite regulate la medic și tratarea timpurie a unor infecții cu potențial risc cancerigen.

“Aproximativ 80-90% dintre cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului, știu că nu este ușor să renunți la fumat, însă acest lucru reprezintă cea mai facilă modalitate prin care mortalitatea poate fi prevenita”, afirmă Dr. David Decker, unul dintre autorii raportului, “Rata cazurilor de cancer nu se află în creștere din motive misterioase, ci se datorează unor factori pe care îi înțelegem deja foarte bine, și tot ce trebuie să facem pentru a anula înmulțirea lor este să ducem o viață mai sănătoasă.”

Cancerul la plămâni este cea mai frecventă și mortală formă a bolii, reprezentând 13% sau 1.8 milioane din totalul cazurilor diagnosticate în 2014 și făcându-se responsabilă pentru 1.6 milioane de morți.

SUA este un exemplu de urmat în ceea ce privește prevenirea cancerului prin măsuri legale și prin alocarea de resurse economice.

“Vestea bună este că în Statele Unite mortalitatea cauzată de cancer este în scădere, lucru deosebit de remarcabil dacă luăm în considerare vârstă populației. Frecvență cazurilor de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă, drept urmare scăderea înregistrată în ultima vreme este cu atât mai dramatică, în condițiile în care SUA are o populație îmbătrânită”, ne spune Dr. Walter Curran, de la Emory University din Atlanta.

Interzicerea fumatului în locuri publice, incluzând baruri sau chiar parcuri, a fost impusă în mai multe orașe și regiuni din SUA, încă de la sfârșitul anilor 2000. Guvernul federal oferă autorităților locale libertatea de a impune taxe proprii pe tutun, permițându-le astfel să raporteze costul fumatului la puterea de cumpărare (foarte variabilă) a cetățeanului american. Fermierii din regiunile cultivatoare primesc de asemenea subvenții pentru a evită recoltele de tutun, ceea ce contribuie la creșterea prețului la materie prima, lovind economic în companiile producătoare de țigări.

Consumul de tutun a rămas însă neschimbat în alte zone ale lumii. Pe primul loc se află China, unde o treime din totalul mondial de țigarete sunt consumate. Acest lucru, combinat cu poluarea excesiva caracteristică țării asiatice și a îmbătrânirii populației, face ca incidența cazurilor de cancer pulmonar din China să fie de câteva ori mai mare decât cea din SUA.

În ciuda populației de regulă tinere specifice acestor regiuni, 60% din totalul cazurilor de cancer și 70% din cazurile fatale au fost înregistrate în Africa, Asia Centrală și de Sud, America de Sud și America Centrală. Se preconizează că cea mai mare parte a creșterii globale în frecvență cazurilor de cancer va proveni tot din țările aflate în dezvoltare, pe măsură ce speranța de viață a locuitorilor acestora crește. De asemenea, factorii microbieni care duc la apariția cancerului, cum ar fi virusul hepatitei B și C și virusul Papilomei umane, sunt cu precădere răspândiți în zonele mai sărace ale lumii.

Există motive de îngrijorare asupra impactului economic pe care noile cazuri de cancer îl va avea pentru țările aflate în dezvoltare și asupra capacității autorităților de a adopta măsuri eficiente de prevenire. În 2010, prețul global al maladiei s-a ridicat la 1.16 trilioane USD.

Pe locurile doi și trei ca frecvență după cancerul pulmonar se află cancerul la sân (11,9%, 1,7 milioane de cazuri) și cancerul colo-rectal (9,7%, 1,4 milioane de cazuri). Acestea sunt de asemenea ușor de combătut prin controale medicale regulate și o dietă adecvată, respectiv.

Raportul OMS recomandă puternic consumul de fructe, legume, semințe, cereale integrale evitarea zahărului și a carbohidraților în exces (care contribuie la obezitate, un important factor de risc), a cărnii roșii și a mâncărurilor procesate, de tip fast food. Dieta inadecvată este a treia cea mai frecventă dintre cauzele prevenibile ale cancerului, după tutun și alcool, afirmă comunicatul.

Lasă un comentariu...

*