Ce este ECPC și care este rolul său!

Reprezentând 370 de organizații, din 46 de țări, ECPC (European Cancer Patients Coallition) este cea mare „umbrelă” europeană a pacienților diagnosticați cu cancer.

European-Cancer-Patient-Coalition-ECPC

Motto-ul acestei organizații este: ”Nimic fără noi”.

Cum a început totul?

În anul 2002, o întâlnire între Kathy Redmond, din partea Școlii Europene de Oncologie și Lynn Faulds Wood, o prezentatoare TV din Marea Britanie, care a supraviețuit unui cancer la colon a fost „sămânța” pentru ceea ce mai târziu urma să devină ECPC.

ECPC a fost oficial lansată în anul 2003, la Copenhaga, într-o conferință de presă susținută de Kathy Redmond și Lynn Faulds Wood.

Scopul ECPC a fost de a reprezenta interesele și viziunile pacienților cu cancer într-un cadru european de îngrijire a sănătății și de a oferi un forum în care toate organizațiile să poată împărtăși informații și cele mai bune tratamente.

A fost organizat un prim masterclass, cu vorbitori de top din domeniul oncologic, la care au participat organizații din 30 de țări.

În anul 2004 Hildrun Sundseth s-a alăturat ECPC, în calitate de coordonator al politicii europene, iar în anul 2006 aceasta a dat un imbold activității ECPC de reprezentare legală și socială a pacienților, prin crearea unor alianțe și dezvoltarea organizației.

În anul 2009, ECPC a jucat un rol cheie în pregătirea și lansarea unui Plan al Cancerului, care promovează rolul pacienților.

Activitățile ECPC pot fi împărțite în două categorii principale: inițiative și proiecte, cu scopul informării corecte a pacienților diagnosticați cu cancer.

Toate inițiativele se bazează pe experiența de participare la proiecte europene, prin intermediul unor parteneriate instituționale și pe specializările membrilor.

ECPC este una dintre puținele organizații ale pacienților care se implică activ în strângerea de fonduri și în proiecte la nivel european. Programele ECPC se bazează pe rolul important al pacienților ca și participanți activi la cercetarea în domeniul oncologic.

ECPC este, astfel, una dintre puținele organizații care se implică direct în cercetare, iar prin aceste proiecte de strângere de fonduri este, practic, în prima linie a descoperirilor științifice, oferind pacienților cele mai bune alternative de tratament.

ECPC militează activ pentru cele mai bune parteneriate între cercetători și pacienți, ceea ce permite specialiștilor să contribuie cu experiența lor unică la deciziile cheie care se iau în cadrul programelor de cercetare.

Proiectele ECPC promovează valoarea adăugată și cunoștințele. Întrebarea: “Aceste proiecte aduc valoare scopului activității membrilor?” stă la baza fiecărei decizii și este un principiu important al organizației.

În fiecare an, ECPC face un plan care definește toate activitățile sale. Acest plan conține acțiuni de reprezentare socială și legală, participarea la proiecte de cercetare, campanii și proiecte pentru strângerea de fonduri.

Lasă un comentariu...

*