Ultimele studii despre cancerul la sân

Cancerul la sân duce la decesul a peste 600.000 de femei din întreaga lume, în fiecare an. Țara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului la sân, adică numărul de cazuri noi apărute în decurs de un an.

Ultimele-studii-cancer-la-san

Oamenii de știință au făcut progrese uimitoare în cercetările riscurilor asociate apariţiei acestui tip de cancer, dar şi în descoperirea tratamentelor posibile.

Unul dintre ultimele studii realizate a relevat faptul că, în funcţie de originea genetică a bolii, există patru sub-tipuri de cancer de sân, astfel încât, pe viitor, tratamentul acestuia ar putea fi personalizat.

În urma unui studiu revoluționar, cercetătorii au stabilit că sunt 12 tipuri de distrugeri la nivel celular care produc mutaţia genelor prezente în ţesutul mamar, unele mutaţii fiind legate de factori ereditari, altele fiind legate de procesul de luptă al organismului cu infecţiile. Cele mai multe mutaţii genetice rămân însă inexplicabile. Au fost înregistrate și studiate toate secvenţele genetice în 560 de cazuri de cancer de sân.

Studiul a fost coordonat de Institutul Sanger din Cambridge – Marea Britanie. Medicii institutului au descoperit cinci gene noi asociate cu acest tip de cancer, în total fiind 93 de seturi sau gene ale căror mutaţii pot provoca boala.

„Sunt circa 20.000 de gene în genomul uman. Se pare că acum avem această viziune completă asupra cancerului mamar. 93 dintre aceste gene, dacă suferă mutații, transformă o celulă normală din țesutul mamar într-una canceroasă”, a explicat dr. Mike Stratton, directorul institutului.

Despre unele dintre aceste mutații se știa, dar lista a fost completată și se crede că este „definitiva” (au fost adăugate și câteva mutații rare).

Lista a fost înmânată universităților și companiilor farmaceutice, pentru producerea unor noi medicamente, care sa țintească aceste gene.

Cercetătorii apreciază că este nevoie de medicamente pentru fiecare tip de mutație în parte și există speranța ca acestea să fie obținute în aproximativ 10 ani.

A fost studiată incidenţa cancerului de sân în rândul bărbaţilor pe o perioadă de nouă ani și s-a demonstrat un fapt îngrijorător. Deşi numărul bărbaţilor care se îmbolnăvesc de cancer la sân este mai mic decât cel al femeilor (unul dintr-o mie de bărbaţi, în comparaţie cu una din opt femei), boala este mai agresivă, iar decesul intervine mult mai devreme.

O altă descoperire este un semnal de alarmă pentru femeile aflate la menopauză, care suferă de cancer la sân. Mai puţin de şase ore de somn pe noapte ar putea crește incidenţa apariţiei unui cancer la sân într-o formă agresivă.

În ultimii ani s-a înregistrat un progres semnificativ în privinţa studierii relației dintre cancerul la sân şi alte afecțiuni. Cercetătorii francezi au descoperit că peste 27% dintre franţuzoaicele cu diabet de tip II (non insulino dependent), aflate la menopauză, au cancer la sân. Obezitatea (care influenţează şi activitatea hormonală), asociată cu diabetul de tip II, este parţial responsabilă şi de procesul care duce la dezvoltarea tumorilor canceroase.

A crescut şi numărul posibilelor tratamente împotriva cancerului la sân. Unul dintre cele mai dificil de vindecat tipuri de cancer (cel triplu negativ) care nu răspunde la tratamentele tradiţionale imunologice sau hormonale, poate fi vindecat cu ajutorul virusului ce produce vărsatul de vânt. Această descoperire a fost prezentată în cadrul Congresului Anual al Chirurgilor Americani. Potrivit cercetătorilor, cel puţin 60% dintre tumorile maligne tratate s-au micşorat sau au dispărut complet.

Conform unui raport publicat de jurnalul Cancer Research, citat de BBC, oamenii de știință britanici au pus la punct și un test de sânge, încă în fază experimentală, care depistează anomaliile de la nivel celular, anunțând astfel declanșarea cancerului la sân, chiar și cu 11 ani înainte.

Acest test de sânge detectează genele alterate de factorii de mediu, dar și de alcool sau hormoni. Se estimează că la una din cinci persoane riscul de declanșare a cancerului la sân este dublu față de restul cazurilor.

Au fost analizate probe de sânge recoltate de la 1.380 de persoane de vârste diferite, dintre care 640 au fost diagnosticate cu cancer la sân după finalizarea studiului. S-a observat că în cazurile în care riscul de cancer la sân era mare, exista și o modificare a genei numite ATM.

Lasă un comentariu...

*