Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament convențional care folosește medicamentele numite citostatice (administrate pe cale orală sau intravenos) pentru a distruge celulele maligne.

Chimioterapia

Celulele maligne (canceroase) cresc și se divid rapid, chimioterapia acționând prin oprirea sau încetinirea creșterii acestora, cu scopul de a le elimina și de a minimaliza efectele asupra celulelor sănătoase. În acest proces pot fi afectate celulele sănătoase și apar reacții adverse, dar efectele secundare dispar de cele mai multe ori după finalizarea tratamentului.

Chimioterapia este singurul tratament sistemic în cancer, spre deosebire de intervenția chirurgicală sau radioterapia, care acționează local. Se poate folosi singură sau în combinație cu terapiile biologice (hormonoterapie) sau locale.

Ce poate face chimioterapia?

  • Micșorează o tumoare înainte de intervenția chirurgicală sau radioterapie (chimioterapie neoadjuvantă) sau îi controlează creșterea;
  • Distruge focarele de celule maligne care ar putea rămâne după intervenția chirurgicală și/sau radioterapie (chimioterapie adjuvantă);
  • Distruge celulele canceroase în cazurile de recidivă și controlează împrăștierea lor în organism;
  • Ajută radioterapia sau terapiile biologice;
  • Ușurează simptomele provocate de cancer (îngrijiri paliative) și crește calitatea vieții prin micșorarea unor tumori care creează presiune sau durere.

Cum se administrează?

De cele mai multe ori, se administrează intravenos și sub supraveghere medicală, exista însă și scheme de administrare orală sau oral-intravenos. Procedura de administrare intravenoasă poate dura 3-5 ore. Înainte de fiecare ședință se fac analize de sânge cu scopul de a confirma disponibilitatea organismului pentru tratament.

De obicei chimioterapia se administrează ciclic, pentru a oferi celulelor normale posibilitatea de refacere. Cele mai afectate celule sănătoase sunt acelea cu ritm rapid de diviziune – celule sanguine (leucocite) și ale tubului digestiv. Provoacă și căderea parului, dar acesta crește la loc după terminarea tratamentului. Un ciclu de chimioterapie durează 21 de zile, citostaticele se administrează în prima zi, urmată de o pauza de 20 de zile. Există și cicluri de una, două, patru sau șase săptămâni sau administrare continuă în doze mai mici. Fiecare tip de cancer beneficiază de mai multe scheme de chimioterapie, în funcție de tipul și stadiul bolii, de scopul tratamentului și de toleranța pacientului, alegerea în administrare este a medicului oncolog.

Citostaticele scad imunitatea, provoacă greţuri, vărsături, leziuni ale mucoasei bucale, diaree şi dureri abdominale. Se recomandă bolnavilor care fac chimioterapie să mănânce puţin şi des, astfel încât să prevină grețurile și vărsăturile. Dieta trebuie să conţină alimente uşor digerabile, precum fructele și legumele, consumate ca atare, sub formă de suc, smoothie, fierte ușor, coapte sau gătite la abur.

Senzaţia de greaţă poate fi combătută cu semințe/nuci/cereale uscate, covrigei, cartofi, orez şi ghimbir.

Sunt necesari cel puțin doi litri de apă și lichide pe zi (ceaiuri sau sucuri naturale).

Leziunile la nivelul gurii pot fi ameliorate prin clătire cu apă și puțin suc de lămâie. Pentru gura uscată, ar putea fi de ajutor clătirea ei după masă cu puţină apă sărată sau cu puţin ulei vegetal sau de măsline, dacă este suportat, care apoi se înghite pentru a lubrifia esofagul.

Anumite alimente s-ar putea să nu poată fi tolerate, chiar dacă fac parte dintr-o dietă sănătoasă și trebuie evitate. Dieta se construiește astfel încât să facă mai ușor de suportat efectele adverse și să ajute la refacerea organismului.

Suplimentele cu vitamine pot duce la înmulțirea celulelor maligne.

Lasă un comentariu...

*