Agaricus blazei Muril – Ciuperca lui Dumnezeu

Agaricus blazei Muril, supranumită Ciuperca lui Dumnezeu, a fost folosită vreme de sute de ani de către localnicii din sudul Braziliei pentru proprietățile ei curative. În ultima vreme și-a găsit un loc binemeritat în farmacopeea homeopată fiind cu precădere apreciată în Asia de Est. De altfel, numele colocvial i-a fost atribuit de către medicii japonezi, care o consideră un veritabil supliment-minune. Extracte din A. Blazei se găsesc și în plafarele de la noi, fiind puternic recomandate pentru tratarea diabetului de tip 2; a colesterolului; a problemelor hepatice și cardiovasculare; a osteoporozei, ulcerelor gastrice și, cel mai important, a cancerului.

Ciuperca-lui-Dumnezeu

Pare incredibil că o singură ciupercă poate fi responsabilă pentru ameliorarea unui număr atât de mare de afecțiuni, însă indicațiile clinice asociate cu A. blazei Muril au o bază reală în științele naturii.

Reputatele proprietăți anti-cancerigene ale A. blazei Muril au atras atenția comunității medicale, ciuperca făcând până în prezent subiectul a mai multe teste de laborator. În urma acestora s-a demonstrat că extractul din A. blazei Muril poate induce regresia tumorala în șoareci, rezultatele pozitive determinând începerea unor studii clinice pe pacienți bolnavi de cancer, care se desfășoară în prezent în Japonia.

Oamenii de știință consideră că potențialul anti-cancerigen al “Ciupercii lui Dumnezeu” se datorează unor ingrediente active ca beta-glucanurile, proteoglyanelor și ergosterolul. Semnificativ în cazul beta-glucanului este că șoarecii care au primit o doză dublă din substanța izolată din A. blazei Muril, au prezentat o incidență mult mai mică de metastază a cancerului ovarian sau pulmonar. Despre ergosterol s-a dovedit că are un efect împotriva angiogeniei, adică împiedică formarea vaselor de sânge, privând astfel tumoarea de oxigenul de care are nevoie să se dezvolte. S-au obținut astfel rezultate pozitive în cazul sarcoamelor și carcinoamelor pulmonare.

În lupta cu cancerul, A. blazei Muril acționează într-o varietate de feluri. În primul rând prin inducerea apoptozei, procesul natural de „moarte programată”, în celulele canceroase. De asemenea, participă la activarea așa numitelor “celulelor ucigaș”. S-a observat că intensificarea activității “celulelor ucigaș” corespunde cu o creștere a prezenței de celule sănătoase în masa tumorală, drept urmare, o pierdere în integritatea acesteia din urmă.

Oncologia ultimilor ani își pune multe speranțe în folosirea imuno-terapiei, adică a propriului nostru sistem imunitar pentru combaterea cancerului. Un studiu din 2008 a demonstrat că A. blazei Muril are puternice proprietăți imuno-modulatoare, ceea ce o face ideală pentru suplimentarea tratamentelor imunologice.

În ceea ce privește testele clinice, până acum nu au fost finalizate decât studii care se concentrau asupra pacienților diagnosticați cu leucemie, însă acestea au oferit rezultate îmbucurătoare.

În țările Asiei de Est (și nu numai) extractul din Ciuperca lui Dumnezeu este folosit împreună cu tratamentele convenționale împotriva cancerului, cum ar fi razele sau chimioterapia. Pe lângă efectul anti-cancerigen pe care substanțele menționate mai sus îl oferă în mod direct, numeroasele proprietăți curative ale A. blazei servesc la atenuarea simptomelor specifice tratamentelor invazive, îmbunătățind cu mult calitatea vieții bolnavilor de cancer.

Se vorbește adesea despre leacuri naturale miraculoase, însă de multe ori proprietățile pretinse de la acestea nu sunt confirmate de rigoarea științifică. Dacă până și jumătate din așteptările pe care le avem de la A. blazei Muril se dovedesc justificate, atunci am putea să o numim cu toată încrederea „leac miraculos”.

Lasă un comentariu...

*